Menu

Οικοτροφείο ΝΟΣΤΟΣ

Οικοτροφείο ΝΟΣΤΟΣ

Το Οικοτροφείο ‘Νόστος’ είναι Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ΜΨΚΑ) υψηλού βαθμού φροντίδας και όχι νοσηλείας,  στο οποίο φιλοξενούνται για διαβίωση, θεραπεία και υποστήριξη 15 άτομα με Νοητική Υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές που νοσηλευόταν για πολλά χρόνια στο Ψυχιατρείο Κερκύρας, με σκοπό τη διασφάλιση της παραμονής τους στην κοινότητα και τη συνέχιση της ζωής και της δράσης τους στην τοπική κοινωνία σε ένα όσο το δυνατό καλύτερο πλαίσιο ανεξάρτητης λειτουργίας και διαβίωσης στην κοινότητα. Έχει ενταχθεί στο Μέτρο 2.1 «Αποασυλοποίηση και κοινωνικοοικονομική (επαν)ένταξη ψυχικά ασθενών» του Ε.Π. «ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ» 2000-2006 του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στεγάζεται σε νεόδμητο διώροφο κτίριο συνολικής επιφάνειας 386,42 τ.μ. επί της οδού Αβέρωφ 41Α στην Άνω Κόνιτσα του Δήμου Κόνιτσας Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής επανένταξής τους οι οικότροφοι με την επίβλεψη και βοήθεια της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας εκπαιδεύονται στις ατομικές δεξιότητες (ατομική υγιεινή, ένδυση, φαγητό, καθαριότητα, κλπ.) και συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες (ομαδική ψυχοθεραπεία, ομάδα φυσιοθεραπείας, ομάδες χορού, γυμναστικής, ανάγνωσης και συζήτησης εφημερίδας, δημιουργική θεραπεία  “art therapy”, ομάδες απασχόλησης δηλαδή μαγειρική, κηπουρική, κλπ.). Επίσης παρακολουθούν ψυχαγωγικά προγράμματα από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο και πραγματοποιούν εξόδους, επισκέψεις, εκδρομές στην κοινότητα για την αποφυγή φαινομένων ιδρυματισμού, την ανάπτυξη δεσμών με την τοπική κοινωνία, τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και γενικά της ποιότητας ζωής τους
Το προσωπικό που αποτελεί την Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα είναι 21 άτομα και αποτελείται από επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων με ειδικευμένα καθήκοντα.  (νοσηλευτές, οδηγός, εργαζόμενοι γενικών καθηκόντων, διοικητικός υπάλληλος, ψυχολόγος και λοιπό επιστημονικό προσωπικό). Η δομή λειτουργεί με την επιστημονική καθοδήγηση και συντονισμό ψυχιάτρου, Επιστημονικού Υπευθύνου του οικοτροφείου.

Η έναρξη λειτουργίας έγινε στις 25 Ιουλίου 2005 με τη μεταφορά ασθενών από το Ψ. Ν. Κέρκυρας.

Το οικοτροφείο λειτουργεί υπό την εποπτεία της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας και της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το οικοτροφείο δέχεται αιτήσεις για νέους ενοίκους μόνο μέσω των Δημόσιων Ψυχιατρικών Υπηρεσιών. Έχει αναπτύξει συγκεκριμένη διαδικασία εξέτασης νέων αιτημάτων που αποτυπώνεται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του.

 



Background Color:
 
Background Pattern:
Reset