Menu

Νέα - Ανακοινώσεις

Νέα - Ανακοινώσεις

1 Ιουνίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΑΡΞΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη ατόμων πασχόντων από άνοια στην περιοχή των Ιωαννίνων»


Η Ε.Ψ.Ε.Π., ως ο Δικαιούχος υλοποίησης, ανακοινώνει την από 01/06/2021 έναρξη υλοποίησης της Πράξης «Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη ατόμων πασχόντων από άνοια στην περιοχή των Ιωαννίνων», που είναι ενταγμένη, με Κωδικό ΟΠΣ 5054022, στον Άξονα Προτεραιότητας «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020». Η Πράξη είναι συνολικής δημόσιας δαπάνης 670.383,33 € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Το φυσικό αντικείμενο της Πράξης αφορά στην ανάπτυξη εξειδικευμένων υπηρεσιών για την υποστήριξη των πασχόντων από άνοια μέσω της λειτουργίας από την Ε.Ψ.Ε.Π. Κέντρου Ημέρας στα Ιωάννινα, σύμφωνα με την με αρ. Γ3β/Γ.Π.οικ.3837/16-1-2018 έγκριση σκοπιμότητας της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Το Κέντρο Ημέρας στεγάζεται επί της οδού Αρχ. Μακαρίου, αρ. 11 (κτιριακό συγκρότημα ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι., ισόγεια γραφεία 122-123) και το ωράριο λειτουργίας του είναι 07:00 – 15:00 (καθημερινά, εργάσιμες ημέρες).

Το Κέντρο Ημέρας για ασθενείς με άνοια στην περιοχή των Ιωαννίνων αποτελεί μία μονάδα ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας ατόμων με άνοια. Η περιοχή ευθύνης του είναι ο Τομέας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας και αποτελεί μία από τις πέντε παρόμοιες δομές που αναπτύσσονται στη χώρα μας στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια. Το Κέντρο, στο πλαίσιο της ολιστικής θεραπείας, φροντίδας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, παρέχει, σε πενθήμερη βάση, από τα εξειδικευμένα στελέχη της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας, υπηρεσίες σε ασθενείς με άνοια, σε φροντιστές, σε επαγγελματίες υγείας και στην κοινότητα, ώστε να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο η αυτονομία των ασθενών, καθυστερώντας ή και αποφεύγοντας την μεταφορά τους σε κάποιο ίδρυμα. Επιπρόσθετα, σκοπός του Κέντρου Ημέρας, είναι η αποφόρτιση των φροντιστών από το συναισθηματικό, οικονομικό και κοινωνικό βάρος της φροντίδας, αλλά και η εκπαίδευσή τους, καθώς επίσης και η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και η αγωγή της κοινότητας, όπως και η προώθηση της έρευνας στο πεδίο.

Βασικές υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας είναι η διάγνωση – αξιολόγηση των ασθενών, φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες (ατομικές και ομαδικές), ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, ψυχολογική υποστήριξη και εκπαίδευση ασθενών και φροντιστών, τηλεφωνικές συνεδρίες, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της κοινότητας και άλλων επαγγελματιών υγείας - πρόνοιας. Το Κέντρο Ημέρας είναι άμεσα διασυνδεδεμένο με τις λοιπές υπηρεσίες ψυχικής υγείας του ΤΟΨΥ Ιωαννίνων και γενικότερα της υπηρεσίες υγείας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο Κέντρο Ημέρας απασχολούνται – στελεχώνοντας την Πολυκλαδική  Θεραπευτική του Ομάδα (ΠΘΟ) - οκτώ (8) επαγγελματίες με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, ήτοι επιστημονικός υπεύθυνος με ειδικότητα ψυχολόγος (1), νευρολόγος (1), ψυχολόγος (1), κοινωνικός λειτουργός (1), ειδικός θεραπευτής - λογοθεραπευτής (1), φυσιοθεραπευτής (1), νοσηλευτής (1), διοικητικός υπάλληλος (1). Επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας είναι η κα Κούλα Μαρία – Λαμπρινή, Ψυχολόγος. Η ΠΘΟ συμπληρώνεται και υποστηρίζεται από εξωτερικούς συνεργάτες (Ιατρός Παθολόγος, Ειδικός Διατροφολόγος, Ειδικοί Θεραπευτές) για την υλοποίηση πολύ ειδικών και εξειδικευμένων θεραπευτικών προγραμμάτων. Η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας υποστηρίζεται και αξιολογείται από εξωτερικό επόπτη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας, καθημερινά (εργάσιμες ημέρες), ώρες 09:00 – 14:00, τόσο από την κα Κούλα Μαρία – Λαμπρινή, Ψυχολόγο, επιστημονικά υπεύθυνη, όσο και από τα άλλα μέλη - στελέχη της ΠΘΟ του Κέντρου Ημέρας (οδός Αρχ. Μακαρίου, αρ. 11, κτιριακό συγκρότημα ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι., ισόγεια γραφεία 122-123, τηλ./fax: 26510-34200, email: kenanoias_ioa@yahoo.com, www.epsep.gr). 

Η παροχή των υπηρεσιών του Κέντρου Ημέρας σε όλους τους ωφελούμενους από την λειτουργία του είναι δωρεάν.

 

 

Για την Ε.Ψ.Ε.Π.

                                                                                             Παναγιώτης Κρανάς

                                                             Πρόεδρος Δ.Σ.

 

 

 

Print
«Μάιος 2022»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
25262728
1092

ACCEUEDU


Πρόσβαση και διαχείριση Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για φορείς εκπαίδευσης ενηλίκων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψυχικής υγείας
Read more
29301
234

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Για Θέσεις/Ειδικότητες της Ομάδας Έργου Υλοποίησης του Σχεδίου (ΚΩΔ. ΣΕ-22) «Στέγαση και εργασιακή επανένταξη αστέγων που διαβιούν στο Δήμο Ιωαννιτών», στο πλαίσιο του Προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους», του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Read more
5678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345


Background Color:
 
Background Pattern:
Reset